Tuesday, September 3, 2013

Marinirani Feta sir

                                                   
               Feta sir zaliven maslinovim uljem i zacinima (ruzmarinom, origanom, biberom, bosiljkom, bijelim lukom…) daje pikantan ukus ovom siru a jako brzo i lako se sprema…
 
 
 
 
 
 

Sastojci

  • manja tegla

  •  1/2 kocke sira Bugarske Fete (izrezanog na kockice)
  •  1 kasicica crnog bibera u zrnu
  •  1 kasicica suvih ljuspica crvene ljute paprike
  •  1 kasicica suvog ruzmarina
  •  1 kasicica suvog oregana
  •  1 kasika najsitnijih listica svjezeg bosiljka
  •  2 cenja bijelog luka isjeckanog na tanke listice
  •   maslinovog ulja po potrebi
 

Priprema

Vrijeme pripreme:
15 min
  1.                                                                                                                                         
    Najprije u rernu ili mikrotalasnu sterilisati teglu i cekati da se ohladi. U 1 cup ulja pomijesati sve zacine. U trecinu tegle redjati kockice Feta sira i preliti trecinom mjesavine ulja i zacina, ponoviti isti postupak jos dva puta i na kraju zaliti sa jos maslinovog ulja koliko da sir bude skroz potopljen u ulju.                           
  2.                                                                                                       
    Teglu zatvoriti i staviti u frizider dva dana da se marinira . Ovako spremljen sir je odlican kao predjelo . Ono koji ne vole ljutu papriku mogu je izuzeti…

No comments:

Post a Comment