Feta sir zaliven maslinovim uljem i zacinima (ruzmarinom, origanom, biberom, bosiljkom, bijelim lukom…) daje pikantan ukus ovom siru a jako brzo i lako se sprema…
Sastojci
manja tegla
- 1/2 kocke sira Bugarske Fete (izrezanog na kockice)
- 1 kasicica crnog bibera u zrnu
- 1 kasicica suvih ljuspica crvene ljute paprike
- 1 kasicica suvog ruzmarina
- 1 kasicica suvog oregana
- 1 kasika najsitnijih listica svjezeg bosiljka
- 2 cenja bijelog luka isjeckanog na tanke listice
- maslinovog ulja po potrebi
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 15 min
- Najprije u rernu ili mikrotalasnu sterilisati teglu i cekati da se ohladi. U 1 cup ulja pomijesati sve zacine. U trecinu tegle redjati kockice Feta sira i preliti trecinom mjesavine ulja i zacina, ponoviti isti postupak jos dva puta i na kraju zaliti sa jos maslinovog ulja koliko da sir bude skroz potopljen u ulju.
- Teglu zatvoriti i staviti u frizider dva dana da se marinira . Ovako spremljen sir je odlican kao predjelo . Ono koji ne vole ljutu papriku mogu je izuzeti…
No comments:
Post a Comment